Tarımda yapay zeka dönemi başlıyor! Çiftçilere dijital destek ve 40 milyon dolarlık hibe paketiyle teknoloji tarlaya giriyor.
Mobil Uygulamayla Bitki Hastalığı Tespiti
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımda verimliliği artırmak için dijital teknolojilere yöneldi. TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu’nda konuşan Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Yasin Hakkı Kocaman, çiftçilerin tarlalarındaki sorunları mobil uygulamalarla tespit edebilecekleri bir sistem üzerinde çalışıldığını açıkladı.
Bu uygulama sayesinde çiftçiler, bitki hastalıklarını fotoğrafla teşhis edebilecek, böylece hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlayacak.
40 Milyon Dolarlık Hibe Desteği Geliyor
Bakanlık, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği artırmak ve çevresel riskleri azaltmak amacıyla akıllı tarım teknolojilerine %75 oranında hibe sağlayacak. Bu kapsamda ayrılan toplam bütçe ise 40 milyon dolar.
Destek kapsamında çiftçilere;
-
Akıllı sulama sistemleri
-
Dronlar
-
Uydu tabanlı tarla analiz sistemleri
gibi teknolojiler sunulacak.
Tarımda Yapay Zeka Strateji Belgesi Yolda
Yıl sonuna kadar yayımlanması planlanan Yapay Zeka Strateji Belgesi, tarımda dijitalleşmenin yol haritasını belirleyecek. Bu belgeyle, tarım sektöründe yapay zekanın nasıl ve ne şekilde kullanılacağına dair temel çerçeve çizilecek.
Kocaman’a göre bu sistemler, hem iklim değişikliği ile mücadelede etkin bir rol oynayacak, hem de erken uyarı sistemleriyle çiftçilerin risklere karşı hazırlıklı olmasını sağlayacak.
Hedef: Verimli ve Çevreci Tarım
Tarım Bakanlığı, dünya genelinde yükselen iklim dostu uygulamaları yerli çiftçilere de kazandırmayı hedefliyor. Yapay zeka destekli bu dönüşüm, çiftçinin üretim verimini artırırken çevreye zarar vermeyen bir üretim modeline geçişin kapısını aralayacak.