Sovyetler Birliği'nin Venüs'e göndermek üzere tasarladığı ancak başarısız bir görev sonucu 53 yıldır Dünya yörüngesinde dolanan Kosmos 482 adlı uzay aracı, uzun bekleyişin ardından bugün (10 Mayıs 2025) Dünya'ya düştü. Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos, aracın Hint Okyanusu'na, Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın batısına düştüğünü ve denize zararsız bir şekilde indiğinin tahmin edildiğini açıkladı.
Sovyetlerin Kayıp Venüs Sondası Kosmos 482 Dünyaya Geri Döndü
Uzun yıllardır uzay meraklıları tarafından takip edilen ve Sovyet döneminden kalma Kosmos 482 adlı Venüs iniş aracının Dünya'daki yolculuğu sona erdi. Başarısız bir fırlatmanın ardından yarım asırdan fazla bir süredir gezegenimizin yörüngesinde kalan sonda, atmosferik sürüklenmenin etkisiyle bugün erken saatlerde atmosfere yeniden giriş yaptı.
Uzay Aracı 53 Yıl Önceki Başarısız Görev Sonrası Yörüngede Kalmıştı
Kosmos 482, aslında Dünya'ya inmesi planlanan bir araç değildi. Sovyetler Birliği'nin 1960'lar, 70'ler ve 80'lerin başlarında Venüs'e bir dizi sonda gönderdiği iddialı Venera programının bir parçasıydı. 1972'de Dünya'nın cehennemi sıcaklıktaki kız kardeşi Venüs'e doğru fırlatılan Kosmos 482, roketindeki bir sorun nedeniyle Dünya çevresinde eliptik bir yörüngede mahsur kalmıştı. Sonraki 53 yıl boyunca atmosferik sürtünme, sondayı yavaş ama emin bir şekilde aşağı çekti ve bu durum bugünkü dramatik sonla neticelendi.
Roscosmos Düşüşün Hint Okyanusu Üzerinde Gerçekleştiğini Açıkladı
Aerospace göre, Kosmos 482'nin atmosfere yeniden girişi bugün TSİ 09.24'te (0624 GMT) Hint Okyanusu üzerinde, Cakarta'nın batısında bir noktada meydana geldi. İlk belirlemelere göre, uzay aracının denize zararsız bir şekilde düştüğü düşünülüyor. Bu, aracın 53 yıllık yörünge macerasının sonu anlamına geliyor.
Sondanın Atmosferde Yanmayıp Tek Parça Halinde Düşmüş Olabileceği Belirtiliyor
Eski uydular ve kullanılmış roket gövdeleri gibi büyük uzay çöplerinin çoğu, Dünya'ya yaptıkları ateşli yolculuklar sırasında parçalanarak yapay meteor yağmurları oluşturur. Ancak Kosmos 482'nin, Venüs'ün kalın atmosferinden yüksek hızda bir geçişe dayanacak şekilde tasarlandığı göz önüne alındığında, bugün tek parça halinde yeryüzüne ulaşmış olması ihtimal dahilinde. Yaklaşık 1 metre genişliğinde ve 495 kilogram ağırlığında olan Kosmos 482'nin, eğer atmosferde parçalanmadıysa, Dünya yüzeyine saatte yaklaşık 240 kilometre hızla çarpmış olabileceği tahmin ediliyor.
Bu Olay Artan Uzay Çöpü Sorununu Tekrar Gündeme Getirdi
Kosmos 482'nin düşüşü, gezegenimizin giderek büyüyen uzay çöpü sorununa bir kez daha dikkatleri çekti. Uzmanlara göre, ortalama olarak her gün üç büyük enkaz parçası Dünya'ya geri düşüyor ve bu sayının artması bekleniyor. Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) göre, Dünya yörüngesinde yaklaşık 14.240 uydu bulunuyor ve bunların 11.400'ü aktif durumda. Bu aktif araçların çoğu ise SpaceX'in Starlink genişbant megatakımyıldızına ait.
Uzmanlar Gelecekte Daha Fazla Kontrolsüz Düşüş Beklendiğini Bildiriyor
Amazon'un Project Kuiper'ı ve Çin'in geliştirdiği megatakımyıldızlar gibi yeni projelerle yörüngedeki uydu sayısı hızla artıyor. ESA yetkilileri, artan uzay trafiğiyle birlikte gelecekte atmosfere yeniden giriş frekanslarının daha da artmasını beklediklerini belirtiyor. Her bir yeniden girişten kaynaklanan yaralanma veya maddi hasar riski çok küçük olsa da, yeniden giriş hacmi arttıkça yıkıcı bir etki olasılığı da yükseliyor. Ayrıca, araştırmacılar yeniden giren uyduların yarattığı ve Dünya'nın ozon tabakasına zarar verebilecek kirliliğe de dikkat çekiyor.